Postoji li bolji način da provedete dan daleko od užurbane svakodnevice od boravka u prirodi?  Ništa nije toliko divno kao osmijeh zadovoljnog dijeteta, koje je kao cvijet kojeg što više zaljevaš, više raste. Priroda je ono što je potrebno za rast. Zajednički trenuci. Provedite najlijepše obiteljske trenutke istražujući špiljski svijet, trčeći nepreglednim prostranstvima livada ili učenjem u prirodi. Upijajući mirise bilja koje raste u krškom ličkom kraju ostat ćete zadivljeni ljepotom koja se pojavljuje pred vama.

POUČNA STAZA ČOVJEK I KRŠ

Poučna staza Čovjek i krš odnosi se na suživot čovjeka i prirode na području Grabovače i Perušića. Prolazi pokraj tri špilje i jedne jame (u koje se ne preporuča ulazak) kroz šumu bukve i graba sve do najljepšeg vidikovca u PP Grabovača (743 mnv), s kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te veći dio Velebita.

Duljina cijele staze: 3.5km (2h)
Kraći dio staze - do vidikovca: 1.5km (45min)

Obiteljski odmor

POUČNA STAZA TRAGOM MIRKA MALEZA

Obiteljski odmor

Povezuje 5 špilja i nazvana je u čast pionira hrvatske speleoarheologije. Akademik Malez napravio je prve detaljne nacrte svih špilja na području parka davne 1946. godine. Prolazeći šumama i livadama, okruženi netaknutnom prirodom, shvatit ćete zašto je Mirko Malez bio očaran krajolikom Grabovače.

Duljina staze: 2 km (1,5h)

POUČNA STAZA FAUNA

Nalazi se na putu od suvenirnice do špilje Samograd i pruža informacije o zaštićenim i ugroženim (Natura2000) vrstama.

Duljina staze: 750m (15min)

POUČNA STAZA KLISA

Staza se izdiže iz samog centra Perušića a duljina joj je 1.198,54 m. Šetnjom ovom poučnom stazom naučiti ćete o šumama, flori i fauni ovoga kraja ali i o samom brdu Klisa,  te njegovom višestrukom značenju u životima Perušićana. Upravo na ovom brdu, uz čuvanje stoke, rađale su se ljubavi, sklapala prijateljstva i odvijale najmaštovitije dječje igre. Hodajući stazom nailazi se na vidikovac i nekoliko klupica koje će Vam dobro doći da se odmorite i divite prekrasnom pogledu na Stari grad Perušić, crkvu Uzvišenja sv. Križa i okolicu.

Obiteljski odmor

POUČNA STAZA FLORA

Prolazi travnjacima brda Šutića vrh (787 mnv) te vodi šumovitim obroncima do Medine i Amidžine pećine. Područje Grabovače predstavlja bogatu bioraznolikost, raznolikost geolokaliteta i elemenata krajobraza, stoga u tipičnom krškom ambijentu na stazi Flora naučite razne zanimljivosti i karakteristike biljaka ove regije.

Duljina staze: 1.3km (45min)

Obiteljski odmor
  Doživite - Sve