Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

GORA - manifestacija održivog razvoja u Gospiću

23.05.2016. 11:00:53

NATJEČAJ - TZ

13.04.2016. 21:43:11

Sport i rekreacija

LOV

LOVAČKO DRUŠTVO „KLISA“


U jesen davne 1945. godine u Perušiću je osnovano lovačko društvo „Klisa“ i tada je brojilo 6 članova,kojih danas ima stotinjak.

U to vrijeme lovačko društvo „Klisa“ gospodarilo je područjem čija je površina iznosila cca 15 000 ha,dok se danas ta brojka višestruko smanjila zbog osnivanja drugih lovačkih društava unutar Općine. Lovačko društvo „Klisa“ danas gospodari sa zajedničkim županijskim otvorenim lovištem IX/109 i državnim lovištem IX/12 Risovac ukupne površine cca 10 000 ha.

Lovišta gospodare sa autohtonom divljači: medvjed,divlja,svinja,srna i zec visoke trofejne vrijednosti. Unutar lovišta nalazi se i pernata divljač poput: šljuke, jarebice, divlje patke, prepelice što omogućava razvoj lovnog turizma.

Lovačko društvo „Klisa“ intenzivno tijekom cijele godine radi na uzgoju i zaštiti divljači na području lovišta kojima gospodare, unoseći zrnatu hranu, sol, čišćenje i održavanje pojila, izradom hranilišta i čeka, zatim sijanjem raznih biljnih kultura koje služe u svrhu prehrane, kao što su zob, djetelina itd…

Kontakt osoba za izdavanje lovnih dozvola je Stjepan Radošević, predsjednik lovačkog društva, a broj na koji ga se može kontaktirati je 098/951- 214. Tajnik društva je Joso Vučetić, a njegov broj je 098/245-715.

www.hls.com.hrLOVAČKO DRUŠTVO „JASTREB“


Od 1964. godine u Perušić djeluje lovačko društvo „Jastreb“ koje danas broji 62 člana.
Područje kojim gospodare nalazi se sjeverno od autoceste Zagreb-Split na području Općine Perušić,površine 12 200 ha.

Ovo lovište gospodari autohtonom divljači poput medvjeda,divljih svinja,srna,zečeva,ali tu su i šljuke i ostala pernata divljač.

Kontakt osoba za izdavanje lovnih dozvola je Mile Ugarković,tajnik društva 099/606-0643 i Ivica Ćutić-Bakandža,predsjednik društva 098/446-378.

www.hls.com.hr


LOVAČKO DRUŠTVO „ORAO“ – KOSINJRIBOLOV

U Općini perušić 1996. godine osnovana je Športsko ribolovna udruga „Šaran“ koja gospodari ribolovnom zonom „ Bazen – staro glinište „ površine 4,5 ha, prosječne dubine oko 3 m.

ŠRD „Šaran“ Perušić okuplja 40-ak članova koji redovito poribljavaju vodu svake godine te se brinu o okolišu.


Riblji fond: šaran, amur, linjak, tolstolobik, karas, štula, smuđ, grgeč, linjak, bijela riba (crvenperka, žutooka, uklija, sunčanica) te potočni rak.

DNEVNE KARTE MOGU SE KUPITI KOD:


1.PAVLA MURGIĆA  tel/mob 098/1686-276
2.JURE DASOVIĆA    tel/mob 098/245-000
3.BOŽE JURIŠIĆA      tel/mob 099/6759-192
      
Rijekom Likom i akumulacijskim jezerom Kruščica gospodari ŠRU Lika iz Gospića


SPELEOLOGIJA

U Perušiću se nalazi Javna ustanova za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode Pećinski park „Grabovača“ na čijem području se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika,čak ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj.

Samograd, Medina špilja, Amidžina špilja, Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša i Slipica-Jama/Japaga nalaze se samo 2,5 km od centra

 
 Perušića i čine prioritetnu ponudu pećinskog parka „Grabovača“.

Na području Općine Perušić nalazi se još minimalno 10-ak speleoloških objekata koje je moguće posjetiti, a koji se ne nalaze na području Pećinskog parka Grabovača.

Galerija slika - Medina pećina i Pećinski park Grabovača.

www.pp-grabovaca.hrBICIKLIZAM

U tijeku je realizacija prve faze uređenja biciklističkih i pješačkih staza ,a područje koje projekt u prvoj fazi obuhvaća jest Risovac-Grabovača. Upravo će se s tog područja mreža biciklističkih staza u duljini od cca. 50 km račvati prema okolnim selima:Kaluđerovac, Malo polje, Kaniža, Mezinovac, Studenci, Mlakva i Kosinj.

 Druga faza realizacije ovog projekta koji nosi službeni naziv „Povezivanje sela i seoskih gospodarstava biciklističkim i pješačkim stazama“ odnosi se na Kosinj,koji je kao mikroregija po mnogočemu zanimljiv,pa i jedinstven prostor koji svakog namjernika osvaja svojom iskonskom ljepotom. Biciklističkim i pješačkim stazama  u duljini od cca. 55 km povezat će se Donji Kosinj, Rudinka, Lipovo polje, Kosinjski Bakovac, Mlakva i ostali konjski zaseoci.


VESLANJE

U Perušiću djeluje Sportska udruga „I. lički veslački klub Perušić“ koja je osnovana kako bi svojim aktivnostima promovirala Perušić, rijeku Liku,ali i veslanje kao sportsku disciplinu. Održavaju utrke kanuima rijekom Likom te je iz godine u godinu sve više i više ekipa zainteresirano za ovo natjecanje. Riječ je dakako o natjecateljima amaterima.


TENIS


Unatrag nekoliko godina u Perušiću djeluje i teniski klub,pa je za vrijeme lijepog vremena teniski teren prepun ljudi zainteresiranih za ovu sportsku disciplinu.

NOGOMET

Prvu nogometnu loptu u Perušić je donesla 1924. godine obitelj Jutt,a braća Vjekoslav,Milo i Pere osnovali Hrvatski športski klub „Klisa“.

Tijekom II. svjetskog rata nije bilo nogometnih aktivnosti, sve do 1946. g. kada je osnovan nogometni klub „Udarnik“ u kojem je igralo 219 igrača.

1992. godine klub mijenja ime u NK Perušić,pod kojim i danas igra u nogometnom savezu Gospić.

Lijepo se prisjetiti da su na nogometnom igralištu u Perušiću svojevremeno gostovali nogometni klubovi: „Dinamo“,“Rijeka“,“Trešnjevka“,“Zagreb“ i drugi.

04. studenog 2006. godine odlučeno je da se napiše monografija „80. godina nogometa u Perušiću“ i to pod autorskom palicom poznatog perušićana, gospodina Pavla Murgića. U toj se monografiji može zaista mnogo toga saznati o nogometu u Perušiću i Lici.