Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

GORA - manifestacija održivog razvoja u Gospiću

23.05.2016. 11:00:53

NATJEČAJ - TZ

13.04.2016. 21:43:11

Lički recepti

Lički štrokalj

Tijesto:
1kg brašna
1 kvasac
1/2lit. vode
malo soli

Nadjev:
 1 kg sira škripavca narezanog na tanke ploške
3 jaja
3-4 žlice šećera

Tijesto se diže oko ½ sata.
Razvučemo ga na debljinu oko 2cm u  3veličine tepsije u kojoj ćemo ga peći.
Na dno tepsije stavimo trećinu tijesta i polovinu nadjeva od sira, prekrijemo drugom trećinom tijesta, pa stavimo ostatak nadjeva i ostalo tijesto.
Pečemo oko 50min. u pećnici zagrijanoj na 200 *C.

Ohlađeni štrokalj zamotamo u platnenu krpu i prokuhamo u kipućoj vodi sa svake strane oko 5min.  

Nareže se na kocke i prelije maslacem, može se posluživati uz kiselo mlijeko ili posut šećerom.


Lički uštipci

Tijesto:
1kg brašna
1 kvasac
1/2lit. mlijeka
malo soli
3 žlice šećera
3 žlice rakije

Svježi kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna razmutimo u 0,5dlc mlakog mlijeka I ostavimo da se digne te pomiješamo s ostatkom namjernica. Tijesto se mora dobro izraditi (isklofati) drvenom žlicom te ostaviti da se diže pola sata.
U posudi za prženje dobro zagrijemo ulje ili mast te tijesto stavljamo žlicom.
Pečemo ga na srednje jakoj vatri  dok ne porumeni s obje strane.


Sok od drena

U lonac stavimo zreli dren ( tamno crvene boje) I ulijemo vodu za tri prsta iznad plodova.
Lagano kuhamo dok dren ne popuca, zatim ga procijedimo i dodamo šećer te ga kuhamo još 20 minuta i toplog ulijemo u boce.
Na 1litru soka ide 60dkg šećera.
 

Liker od šljiva

U veću staklenku stavimo red šljiva red šećera do 2/3 staklenke te zalijemo domaćom šljivovom rakijom. Staklenku stavimo na mjesto gdje ima dosta sunca i pričekamo dok se šećer ne stopi. Liker procijedite i ulijte u boce.

Na isti način možete spraviti liker od višanja.



Ličke pole

2kg srednje velikih krumpira
Sol

Krumpire operemo i prerežemo na polovice dužno. Polovice natrljamo sa solju i posložimo na pleh za pečenje tako da kora dođe na pleh. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 220-250*C dok krumpir ne počne rumeniti.

Služe kao prilog uz kuhano suho meso, svježu slaninu, kobasice, kiseli kupus, kiselo mlijeko.


Kupus i meso

2kg kiselog kupusa
Suho meso: svinjska rebra, slanina, mesne kobasice, krvavice, suha svinjska potkoljenica
(buncek).

U lonac slažemo red kiselog kupusa red mesa, ulijemo vodu I kuhamo na laganoj vatri oko jedan i pol sat.
Kao prilog ide kuhani krumpir pod korom.