„DEDI“ ZAZVONILI U KOSINJU

„DEDI“ ZAZVONILI U KOSINJU

Poklade su narodni običaj koji predstavlja vrijeme prije korizme u kojem se ljudi maškaraju, a vezano uz određeni kraj, određene skupine poštuju svoje rituale i pravila. Jedan od takvih običaja njeguje se i u Donjem Kosinju čija je tradicija duga preko 150 godina. Pokladna udruga „Dedi“ Donji Kosinj djeluje od 2005. godine, a prema riječima njezinog predsjednika Ivana Rasta, na taj način žele ovaj stari životni običaj održati živim.

Tako se sinoć skupina muškaraca odjevenih u tradicionalnu odjeću predvođena kapetanom zadnjeg dana poklada, to jest dan prije Pepelnice i početka korizme, skupila i krenula kroz selo. Domaći su darivali Dede i frajle koje su išle u njihovoj pratnji, a oni im zahvaljuju na darovima pjesmom i zvonjavom kojom prema predaji tjeraju dugu ličku zimu i nagovještavaju početak korizme i dolazak proljeća. Ulaskom u kuće domaćina, Dede su zvonjavom tjerale zlo tako da su bili dobrodošli gosti u cijelom selu.

Dedi su se okupili u centru sela te sudili mesopustu za nedjela koja je počinio pa ga spalili na lomači. Prema vjerovanjima, paljenjem mesopusta u pepeo se pretvaraju sve nedaće iz protekle godine.

Osim tog običaja, ova skupina njeguje još jedan svakako zanimljiv običaj. Naime, svatko tko bježi pred Dedama biva uhvaćen i vraćen na štapovima uz glazbu i pjesmu na mjesto okupljanja, što se moglo vidjeti sinoć u Kosinju.

Osnivanjem ove udruge mještani Donjeg Kosinja htjeli su očuvati običaje koji se vežu uz to mjesto dugi niz godina, kako kaže predsjednik udruge. Ipak, mještani se već zadnjih nekoliko godina okupljaju taj dan na narodnoj veselici i odaju počast nekad živim narodnim običajima.